Drodzy Klienci, w najbliższą sobotę, 30 marca, nasz sklep stacjonarny będzie nieczynny.
Aleksandra MłodzińskaAleksandra Młodzińskawtorek, 1 listopada 20223 minuty czytanialiczba wyświetleń: 4085
Ilość komentarzy: 0

Którą stroną owijać folią aluminiową by utrzymać ciepło?

Którą stroną owijać folią aluminiową by utrzymać ciepło?


Są takie produkty w domu, a dokładnie w kuchni, bez których przygotowywanie posiłków mogłoby być lekko utrudnione, a szykowanie drugiego śniadania do pracy lub pysznej kanapki dla dziecka do szkoły wręcz niemożliwe. Jednym z takich kuchennych niezbędników jest folia aluminiowa – choć każdy ją zna, nie każdy wie, że nie bez powodu ma ona dwie strony; błyszczącą i matową. Jeśli Ty również do tej pory nie zwracałeś uwagi na tę różnicę podczas pakowania jedzenia, to być może Twoje pieczenie nie było, aż tak efektowne, jakby mogło? Tutaj rodzi się pytanie – którą stroną owijać folią aluminiową, aby trzymać ciepło? 

Strony folii aluminiowej

Folia aluminiowa – do czego służy? 

worki do gotowania

Specjalne worki do gotowania stworzone do pakowania żywności, która wymaga późniejszej pasteryzacji. Woreczki z możliwością próżniowego pakowania jedzenia, które dzięki takim warunkom będzie miało dłuższy termin przydatności.

Worki do gotowania 300x400 mm - 100 szt.130,00
Do koszyka
Szybki podgląd
-39%Wyprzedaż
Zgrzewarka impulskowa

Specjalistyczna zgrzewarka może wygenerować moc wynoszącą 430 W, dzięki czemu jest w stanie skutecznie ogrzać folię, aby mogła się ona połączyć.

ZGRZEWARKA IMPULSOWA TYP PFS/FS 300 ABS175,00
Do koszyka
Szybki podgląd
Premium
ZGRZEWARKA IMPULSOWA

Zgrzewarka impulsowa jest bardzo prosta w obsłudze, a do jej używania nie jest konieczne czasochłonne szkolenie. Do jej wyprodukowania użyto najwyższej jakości materiałów, dzięki czemu posłuży nam przez bardzo długi okres czasu.

ZGRZEWARKA IMPULSOWA TYP PFS/FS 300 C259,00
Do koszyka
Szybki podgląd
Premium
folia aluminiowa

Folia aluminiowa nie przepuszcza powietrza, światła, wody, dlatego świetnie nadaje się do pakowania żywności. Produkty dłużej zatrzymują swój smak oraz aromat i nie przejmują innych zapachów z lodówki.

Folia Aluminiowa Maxfilm 290/11/0,9 1szt.37,50
Do koszyka
Szybki podgląd
woreczki do gotowania

Wysokiej jakości mocne woreczki do gotowania przygotowane do stosowania wraz z żywnością. Woreczki o wysokiej odporności na temperaturę i doskonałej właściwości pozwalającej na próżniowe pakowanie produktów.

Worki do gotowania 200x300 mm - 100 szt.65,00
Do koszyka
Szybki podgląd
-39%Wyprzedaż
worki barierowe próżniowe

Trwałe worki barierowe odporne na wiele czynników. Doskonałe do próżniowego pakowania produktów. Sprawdzają się w przechowywaniu żywności, ograniczając dostęp powietrza oraz drobnoustrojów.

Worki barierowe PA/PE 70 - 200x250 mm 100 szt.21,00
Do koszyka
Szybki podgląd
-40%Wyprzedaż

Pewnie wiesz, że folia aluminiowa świetnie sprawdzi się podczas przechowywania i transportowania jedzenia, na przykład lunchu zabranego do pracy. Restauracje mają wyjątkowo duże zapasy tego produktu, aby owijać zapakowane w plastikowe pojemniki dania, kiedy te razem z kierowcą pojadą do zamawiającego. Ale czy tak właściwie, kiedykolwiek zastanawiałeś się, po co jest folia aluminiowa? Być może nie wiesz, o jej wszystkich zastosowaniach i nie wykorzystujesz jej w celach, w których byś mógł. 
Folia aluminiowa potocznie zwana sreberkiem przyda się w kilku sytuacjach i nie tylko wtedy, kiedy kuchenne pyszności wymagają zapakowania. Oczywiście w folię bez większego problemu zapakujesz kanapkę, pyszną tortillę czy zabezpieczysz sałatkę, aby sos nie wylał się w torbie lub plecaku. Natomiast to nie wszystko. 

Mięso i folia aluminiowa

Do czego używa się folię aluminiową? 


Folia aluminiowa potocznie zwana sreberkiem przyda się w kilku sytuacjach i nie tylko wtedy, kiedy kuchenne pyszności wymagają zapakowania. Oczywiście w folię bez większego problemu zapakujesz kanapkę, pyszną tortillę czy zabezpieczysz sałatkę, aby sos nie wylał się w torbie lub plecaku. Natomiast to nie wszystko. Folia aluminiowa służy do: 
  • Grillowania – wystarczy owinąć nią wcześniej przygotowane ziemniaki lub aromatycznego łososia posmarowanego oliwą i rozmarynem. 
  • Pieczenia – możesz przykryć folią naczynie żaroodporne lub po prostu zawinąć mięso, aby było ono bardziej miękkie. 
  • Pakowania żywności – o czym pisaliśmy już wyżej. 
  • Sprzątania – za pomocą folii aluminiowej doczyścisz przypalone garnki. 

Folia aluminiowa ma wiele ciekawych, a często niespotykanych zastosowań. Wystarczy otworzyć się na kreatywne rozwiązania, które często same wpadają do głowy. 

Strony folii aluminiowej – matowa i błyszcząca 


Pewnie nie raz miałeś okazję zauważyć, że folia aluminiowa ma dwie strony – jedną matową i drugą, która ładnie błyszczy się, kiedy padnie na nią trochę światła. Wiele osób myśli, że tak zaprojektowane sreberko to tylko wizja producenta, aby nadać produktowi eleganckiego wyglądu. Takie myślenie sprawia, że folia aluminiowa używana jest bez chwili namysłu – a to błąd. Sreberko stworzone zostało w taki sposób, aby zatrzymywać lub przepuszczać ciepło; ułatwia to przygotowywanie potraw i transportowanie gorącego jedzenia. W takim razie, którą stronę wybrać? Matową czy błyszczącą? Oczywiście to wszystko zależy od sytuacji. 

Mięso i folia aluminiowa


Matowa strona folii aluminiowej 


Matowa strona folii aluminiowej ma swoje zastosowanie przy chłodnych produktach oraz tych, które nie powinny zrobić się cieplejsze, niż są. Matowa strona odpowiada za dłuższe zachowanie świeżości pakowanych produktów. Dobrym przykładem będą tu kanapki – przygotowując je do zabrania w drogę, powinieneś zapakować je tak, aby matowa strona znajdowała się od środka. Dlaczego jest to ważne? Matowa strona folii aluminiowej skutecznie ogranicza przedostawanie się ciepłego powietrza i sprawia, że zapakowane jedzenie nie zmienia swojej temperatury. Tak samo jest w przypadku chowania jedzenia do lodówki – zadbanie o to, aby matowa strona znajdowała się od środka, pozwoli Ci szybciej schłodzić wkładane produkty. 

Naczynie i folia aluminiowa

Błyszcząca strona folii aluminiowej 


Skoro wiesz, że matowa strona folii aluminiowej stworzona została do chłodzenia, to możesz się domyślać, iż błyszcząca będzie jej przeciwieństwem. Producenci postarali się, aby folia aluminiowa oferowała dwa w jednym, więc tak – błyszcząca strona odpowiedzialna jest za utrzymywanie ciepła. Takie rozwiązanie świetnie sprawdzi się podczas pieczenia i grillowania. Wystarczy, że rybę, kurczaka lub inne mięso owiniesz błyszczącą stroną do środka, a Twoje dania będą idealnie dopieczone w środku. Takie rozwiązanie może zostać przez Ciebie użyte również podczas pakowania gorącego jedzenia – zupa w plastikowym pojemniku o wiele wolniej będzie tracić ciepło, kiedy zawiniesz ją błyszczącą stroną do środka. 
Którą stroną owijać folią aluminiową by utrzymać ciepło?
Wyślij emailem

    Dodaj swój komentarz

    Zapisz się do naszego Newslettera

    Aby otrzymywać informacje o promocjach i nowościach w naszym sklepie