Paweł SaigomadePaweł Saigomadeczwartek, 14 marca 20247 minut czytanialiczba wyświetleń: 1104
Ilość komentarzy: 0

Przemysł spożywczy i zalety wykorzystania w nim kartonów

W dzisiejszych czasach przemysł spożywczy coraz częściej kieruje swoje kroki w stronę zrównoważonego rozwoju, poszukując rozwiązań, które nie tylko są ekonomicznie opłacalne, ale także przyjazne dla środowiska. Jednym z takich rozwiązań jest wykorzystanie kartonów jako opakowań dla produktów spożywczych. Ta forma pakowania nie tylko odpowiada na rosnące zapotrzebowanie konsumentów na ekologiczne opcje, ale również oferuje szereg innych korzyści zarówno dla producentów, jak i konsumentów.
 

Opakowania w przemyśle spożywczym


Kartony od dawien dawna wykorzystywane są w przemyśle spożywczym. Jednak w tym artykule nie będziemy skupiać się na tych kartonach, które służą do transportu, ale na opakowaniach kartonowych, które służą np. do przechowywania soków. Bez wątpienia różnią się one od tych, w których dostarczane są Ci zamówienia złożone w sklepach online. W takiej sytuacji kartony wykonane są z doskonałej jakości tektury, której zadaniem jest ochrona znajdujących się wewnątrz produktów. Opakowania kartonowe w różnych rozmiarach, które wykorzystywane są w przemyśle spożywczym oprócz warstwy wykonanej z kartonu, składają się też z folii aluminiowej i tworzywa sztucznego. Dużą popularnością cieszą się także opakowania cateringowe oraz różnego rodzaju opakowania garmażeryjne

Lodówki w sklepie z ustawionymi opakowaniami kartonowymi
 

Czy wszystkie rodzaje kartonów nadają sie do kontaktu z żywnością?

Pudełka kartonowe i tekturowe to akcesoria, które wyróżniają się wieloma zaletami i bardzo szerokim zakresem użyteczności. Zastosowanie znajdują niemal w każdej branży, choć chyba najbardziej kojarzone są z firmami logistycznymi i przesyłkami. Skąd bierze się popularność tego typu materiałów? Do najważniejszych punktów należy niska cena i łatwa dostępność. Oprócz tego kartony wyróżnia bardzo dobra wytrzymałość i lekkość. Warto wspomnieć też o aspekcie ekologicznym, czyli o tym, że opakowania z kartonu i tektury są biodegradowalne. Coraz większa liczba konsumentów zwraca uwagę na ten aspekt. Właśnie dlatego wybierając opakowanie, dobrze jest zwracać uwagę na ekologiczność produktów. Jeśli szukasz eko opakowań innych niż kartony, to w sklepie Neopak znajdziesz np. koperty kurierskie eko.


Opakowania kartonowe i tekturowe w branży spożywczej

Karton klapowy 560x410x130mm

Karton klapowy 560x410x130mm ma wysoką jakość i funkcjonalność. Wykorzystywany jest przez firmy transportowe, handlowe i produkcyjne. Ma on dużo zalet np. wielofunkcyjność, odporność na rozdarcia, możliwość wielokrotnego użytku.

Karton klapowy 560x410x130mm4,00
Do koszyka
Szybki podgląd
Bestseller
owijka kartonowa do książek Warszawa

Duże opakowanie wykonane z tektury jest przeznaczone zabezpieczania płaskich przedmiotów o regularnym kształcie. Najczęśćiej owijki duże stosuje się do pakowania książek, albumów, oraz płyt CD. Zamykane przy użyciu taśmy.

Owijka na książki - MERLIN 360x250mm DUŻY B4+2,00
Do koszyka
Szybki podgląd
BestsellerPremium
Karton wykrojnikowy 80x80x40

Pudełko fasonowe sprawdzi się jako zabezpieczenie przy wysyłce niewielkich przedmiotów oraz jako opakowanie prezentowe. Wyróżnia się eleganckim wyglądem i estetyką wykonania. Do jego zamknięcia nie jest potrzebna taśma klejąca.

Kartonik wykrojnikowy 80x80x40mm F427 Biały0,65
Do koszyka
Szybki podgląd
Bestseller
Do koszyka
Szybki podgląd
-3%
Do koszyka
Szybki podgląd
Premium
Pudełko kartonowe wysyłkowe do towarów

Kartony kalpowe to niezbędne wyposarzenie każdego magazynu, firmy transportowej oraz sklepu online. Standardowe opakowanie kartonowe do wysyłki, wykonane z wytrzymałej, ekologicznej, biodegradowalnej tektury.

Karton Klapowy 330x330x290mm4,00
Do koszyka
Szybki podgląd
Bestseller


Duże kartony, np. klapowe lub wykrojnikowe wykorzystywane są w branży spożywczej w przypadku opakowań zbiorczych. Wykonane najczęściej z doskonałej jakości, grubej tektury wyróżniają się wytrzymałością i solidnością. Dzięki temu doskonale nadają się zarówno do magazynowania danych produktów, jak i do ich transportowania. Szczelnie zamknięte przy pomocy taśmy klejącej, nie przepuszczają światła, dzięki czemu chronią przed promieniowanie UV. Oprócz dużych kartonów wykorzystuje się jeszcze znacznie mniejsze pudełka. Najczęściej znajdują zastosowanie przy sprzedaży takich artykułów jak np. herbaty, zioła do parzenia (melisa, rumianek itp.), oraz ciastka.


Cukiernie i restauracje, czy tam się wykorzystuje kartony i pudełka?


Jak już wspomnieliśmy w poprzedniej części artykułu, karton jest materiałem, który znajduje zastosowanie w bardzo różnych branżach. Wśród nich z pewnością należy wymienić cukiernictwo. Kartoniki do ciast i ciastek oraz różnego rodzaju tacki papierowe są niezbędne niemal w każdym punkcie. Bardzo często zastępują plastikowe opakowania. W cukierniach znajdziesz też duże pudełka ozdobne. W nich najczęściej wydawane są torty i innego rodzaju słodkości, np. bezy lub większe kawałki ciast.

Również restauracje nie są obojętne na uroki tego rodzaju opakowań. Doskonałym przykładem są pizzerie. Pyszne, okrągłe placki dostarczane są do klientów w kartonach wysokiej jakości i to nie podlega dyskusji.

Kawiarnie, lodziarnie i inne punkty gastronomiczne oraz spożywcze również nie mogą uwolnić się od kartonu i tektury

Branża gastronomiczna to jednak nie tylko pizzerie. Inne lokale również korzystają z dobrodziejstw wynalazku, jakim jest karton. Zwłaszcza że coraz częściej plastikowe kubeczki, łyżeczki, słomki i inne akcesoria są dla wielu konsumentów oznaką braku zaangażowania w ochronę środowiska. Kartony mają kontakt z żywnością również w sklepach typu warzywniaki. Jakby tego było mało, talerze papierowe w sezonie grillowym bardzo często wykorzystywane są też w domach.


Przechowywanie i przewożenie - czy każdy rodzaj kartonu sprawdzi się przy kontakcie z żywnością?


Jak mogłeś zauważyć, opakowania kartonowe pełnią w pakowaniu oraz w przewożeniu żywności, oraz artykułów spożywczych bardzo ważną rolę. Pierwszym i podstawowym zadaniem pudełka jest ochrona zawartości przed czynnikami zewnętrznymi. A także przed uszkodzeniami mechanicznymi. Bez wątpienia opakowania kartonowe w wielu przypadkach ułatwiają zarówno magazynowanie produktów spożywczych, jak i ich dystrybucję. Jednak, czy każdy karton nadaje się do kontaktu z żywnością? Jak się okazuje nie. Konieczne jest, aby spełniał on specjalne normy i wyróżniał się posiadaniem odpowiednich atestów. I tak np. karton, który ma mieć bezpośredni kontakt z żywnością, nie może być bielony chlorem. Czym jeszcze wyróżniać się powinny tego rodzaju opakowania? Powinny, chociażby pokrywane być bezpiecznymi lakierami, lub laminowane bezpieczną folią celulozową. Te metody pozwalają na ochronę zawartości przed czynnikami zewnętrznymi. Dzięki temu kartony nie będą przepuszczać wody oraz tłuszczy.


Zrównoważony rozwój i ochrona środowiska


Kartony są wytwarzane z celulozy, co czyni je produktami w pełni biodegradowalnymi i kompostowalnymi. Ich produkcja często wykorzystuje recykling, co zmniejsza potrzebę stosowania nowych materiałów i pomaga w ochronie lasów oraz zasobów naturalnych. Dodatkowo, mniejsza masa kartonów w porównaniu do tradycyjnych opakowań, takich jak szkło czy metal, przekłada się na niższe emisje CO2 podczas transportu, co bezpośrednio wpływa na zmniejszenie śladu węglowego produktów spożywczych.

 

Efektywność kosztowa


Kartony są zazwyczaj tańsze w produkcji niż wiele innych materiałów opakowaniowych. Ich lekkość i sposób konstrukcji umożliwiają zwiększenie efektywności transportu i magazynowania, co znacząco redukuje koszty logistyczne. Ponadto, łatwość w projektowaniu i drukowaniu na kartonach umożliwia tworzenie atrakcyjnych opakowań bez znacznego zwiększania kosztów, co jest szczególnie ważne dla marek szukających sposobów na wyróżnienie swoich produktów na półkach sklepowych.


Ochrona i zachowanie jakości produktu


Kartonowe opakowania mogą być specjalnie zaprojektowane, aby chronić produkt spożywczy przed zanieczyszczeniami, wilgocią, światłem i tlenem, które mogą przyczynić się do jego psucia. Wiele rodzajów kartonów jest również pokrytych specjalnymi warstwami lub foliami, które dodatkowo przedłużają trwałość produktów spożywczych, zachowując ich świeżość, smak oraz wartości odżywcze.

 

Wspieranie zdrowego stylu życia


Kartonowe opakowania często są używane do pakowania zdrowych produktów spożywczych, takich jak soki, mleko roślinne, płatki śniadaniowe, czy przekąski bez dodatku cukru. Estetyczny i naturalny wygląd kartonów może przyciągać uwagę konsumentów świadomych zdrowotnie, co stanowi dodatkowy argument dla producentów decydujących się na tego typu opakowania.

 

Odpowiedzialność społeczna


Wybierając kartony, firmy spożywcze mogą pokazać swoje zaangażowanie w ochronę środowiska i promowanie zrównoważonego rozwoju. Jest to aspekt szczególnie ceniony przez konsumentów, którzy coraz częściej dokonują wyborów zakupowych opartych na wartościach etycznych i środowiskowych.
 

Zalety opakowań kartonowych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym


Wykorzystanie kartonów w przemyśle spożywczym oferuje wiele korzyści, zarówno ekonomicznych, jak i środowiskowych. Dla producentów z sektora spożywczego opakowania kartonowe mają natomiast wiele zalet praktycznych. 
 
Na stronie portalspozywczy.pl można znaleźć informację, że aż 96% masy w takim opakowaniu kartonowym stanowi zawartość. A to oznacza, że samo opakowanie to zaledwie 4% całkowitej masy produktu. Opakowania kartonowe, które dedykowane są do wykorzystania w przemyśle kartonowym, są oprócz tego, że lekkie to również bezpieczne w przewożeniu oraz ergonomiczne. Dlatego tak wielu producentów postanowiło z nich korzystać.

Opakowania kartonowe z sokiem i szklanka

 

Światło przedostające się do produktów spożywczych może wpływać negatywnie nie tylko na smak i zapach, ale również na skład produktu. Dlatego opakowania kartonowe wykorzystywane w spożywce nie przepuszczają światła. Chronią też przed dostępem tlenu, dzięki czemu dłużej zachowują swoją świeżość i fakturę. A także - i co ważniejsze - większość składników odżywczych i witamin. Dlatego też opakowania na butelki bardzo często produkowane są z materiałów nieprzepuszczajacych światła.

Choć wydawać by się mogło, że jest to punkt najważniejszy dla producentów i hurtowni, to jednak równie duże znaczenie ma dla finalnego konsumenta. To, że opakowania kartonowe, a raczej ich zawartość jest łatwa w transporcie ma bowiem znaczenie, gdy finalny kupiec chce przewieźć towar ze sklepu do domu. Produkty, które znajdują się w opakowaniach kartonowych nie zajmują dużo miejsca - przede wszystkim na kształt. Są stosunkowo wytrzymałe więc bezpieczne. Samo opakowanie nie jest też drogie, co wpływa na końcową kwotę do zapłaty.

Papier, który wykorzystuje się do produkcji opakowań kartonowych, podlega zbiórce selektywnej. W kwestii ekologi znaczenie ma również to, że jest to opakowanie odnawialne.

Różnego rodzaju opakowania kartonowe niesione przez mężczyznę


Opakowania katronowe w przemyśle spożywczym to najlepszy wybór


Nie da się ukryć, że opakowania kartonowe wybierane są stosunkowo często. Ma to znaczenie w kontekście zarówno ceny produkcji, jak i bezpiecznego transportu. Ostatnimi laty można jednak zauważyć zmniejszoną popularność tego typu opakowań wśród konsumentów. Dlaczego? Uważają oni je za mało ekologiczne. A czy tak jest faktycznie? Technologie, do których mamy obecnie dostęp sprawiają, że tego typu odpady mogą dostać nowe życie. Oczywiście pod warunkiem, że trafią do odpowiedniego pojemnika na śmieci. 
Opakowania kartonowe, butelka, szklanka i kubek z mlekiem
Wyślij emailem

    Dodaj swój komentarz

    Zapisz się do naszego Newslettera

    Aby otrzymywać informacje o promocjach i nowościach w naszym sklepie