Paweł SaigomadePaweł Saigomade22 września 20223 minuty czytanialiczba wyświetleń: 73
Artykuł oceniony na 5.00 / 5Ilość komentarzy: 0

Plastikowe i kartonowe opakowania cukiernicze

Najlepsze opakowania cukiernicze - jakie warto wybrać?


Mamy wrażenie, że próżno szukać osób, dla których przepięknie udekorowane i wyjątkowo zachęcająco pachnące słodkości nie byłyby kuszące. Niektórzy mają ochotę skosztować tych pyszności od razu po wyjściu z cukierni i nie zwracają większej uwagi na opakowanie. Inni z kolei chcą dowieźć do domu lub innego konkretnego miejsca wypieki w stanie nienaruszonym. W takich sytuacjach bez wątpienia przyda się, żebyś odpowiednie opakowanie. Co więcej, dobry wybór pudełka może być jednocześnie pewną formą promocji cukierni oraz jej wypieków. Opakowania cukiernicze, które wyprodukowane są z odpowiedniej jakości materiałów. W dodatku takich, które posiadają certyfikat dopuszczający do kontaktu z żywnością, cechują się też odpowiednimi właściwościami higienicznymi. Chcesz wiedzieć, jakie opakowania można wykorzystać do sprzedaży słodkości w cukierni? W naszym artykule znajdziesz odpowiedź.

Wkładanie babeczek do kartonowego opakowania
 

Dobre opakowania cukiernicze, czyli jakie? Czym powinny się one charakteryzować?


Nie da się ukryć, że każda profesjonalna cukiernia potrzebuje do przenoszenia swoich wypieków solidnych i trwałych opakowań. To one pozwolą na to, aby ciasta, ciastka i innego rodzaju pyszności bezpiecznie były przechowywane w witrynie sklepowej. Zadbają one również o to, aby dotarły bez problemu do docelowego miejsca. Pudełka na ciasta, o których wspominamy, to wręcz idealne zabezpieczenie na czas transportu. Ich zadaniem jest ochrona zawartości przed rozwarstwieniem oraz pokruszeniem. W zależności od tego, co wybierzesz, możesz trafić też na opakowania cukiernicze, które można bez najmniejszych problemów i obaw umieścić wraz z ciastem w zamrażarce.
 

Wybór opakowań cukierniczych - na co zwrócić uwagę?


Na co warto w pierwszej kolejności zwrócić uwagę, podczas wyboru opakowania cukierniczego? Oczywiście nie zaskoczymy Cię, jak powiemy, że na początek powinieneś zainteresować się materiałem, z którego opakowanie zostało wyprodukowane. Upewnij się, że jest to tworzywo, które zostało dopuszczone do kontaktu z żywnością. Następnym krokiem jest sprawdzenie wytrzymałości - choć nie da się ukryć, że jest to punkt mocno powiązany z pierwszym. Nie mniej jednak, wybierając opakowanie cukiernicze, zwróć uwagę na to, czy się nie odkształca. A także na to, czy materiał odporny jest na wahania temperatur. Co jeszcze wziąć pod uwagę?
  1. Uchwyty - upewnij się, że przenoszenie wypieków w opakowaniu będzie łatwe i przyjemne. A przede wszystkim bezpieczne.
  2. Design - jak wspominaliśmy już wcześniej, opakowanie może stanowić sposób reklamy cukierni, dlatego warto, jest zadbać o to, aby jego wygląd był atrakcyjny. Dzięki temu przykuje uwagę, jednocześnie zachęci do skosztowania tego, co znajduje się wewnątrz.

Praliny w opakowaniu kartonowym
 

Jakie wypieki można przechowywać w opakowaniach cukierniczych?


Najczęściej wszelkiego rodzaju opakowania cukiernicze służą do przechowywania i transportowania różnego rodzaju wyrobów cukierniczych. Między innymi: torty, ciasta, pączki. To jednak nie wszystko. Pięknie prezentować się w nich będą także:
  • faworki,
  • czekolada,
  • wyroby czekoladowe,
  • praliny,
  • pieczywo cukiernicze,
  • galaretki.
 

Kartonowe i plastikowe opakowania na ciasta - które wybrać?


Wykonane z doskonałej jakości kartonu opakowania to propozycje nie tylko funkcjonalne, ale również ekologiczne. Najczęściej są one wykonane z wysokogatunkowej tektury o odpowiadającej przeznaczeniu grubości. Co jeszcze wyróżnia tego typu opakowania? Przede wszystkim to, że są one bezzapachowe. Dzięki temu masz pewność, że smak słodkości w nich przechowywanych nie zostanie w żaden sposób zmieniony.
 

Opakowania kartonowe cukiernicze sprawdzą się podczas:

  • zabezpieczania tortów weselnych, komunijnych, urodzinowych i tym podobnych;
  • przenoszenia ciasteczek, pączków, faworków i eklerków.
Do ich zalet z pewnością można zaliczyć fakt, że są wyjątkowo lekkie i nie zajmują wiele miejsca. Dzięki temu są łatwe w przechowywaniu. W zależności od tego, czego potrzebujesz, dostępne są różne rozmiary. W kategorii Opakowania do ciast znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz. Oprócz kartoników do ciast znajdziesz tam również:
Słodkie babeczki ułożone w kartonowym opakowaniu cukierniczym
 

Plastikowe opakowania cukiernicze - co warto o nich wiedzieć?


Oprócz zaprezentowanych i pokrótce opisanych wyżej opakowań kartonowych dostępne są także plastikowe pojemniki na ciasto. Najczęściej są to pojemniki wykonane z przeźroczystego i elastycznego plastiku. Ich użycie zwiększa pewność, że słodkości dojadą w wyznaczone miejsce w stanie nienaruszonym. Sprawdzają się w przypadku przenoszenia m.in. tortów, ciast, ciasteczek. A także różnego rodzaju innych wypieków cukierniczych. Do zalet korzystania z nich powinno się bez wątpienia zaliczyć możliwość wyeksponowania zawartości. Należy dodać jeszcze, że są wytrzymałe i mają wyjątkowo dobre właściwości higieniczne.
 

Plastikowe i kartonowe opakowania cukiernicze - w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, które z nich wybrać


Nie udzielimy Ci jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Dlaczego? Między innymi dlatego, że w pierwszej kolejności musisz ustalić, jakie będzie przeznaczenie owych opakowań. Znaczenie ma również ilość pakowanych wypieków oraz ich wielkość. Jeśli masz pytania dotyczące produktów, które oferujemy, zachęcamy do skontaktowania się z naszymi pracownikami. Wszystkie informacje ku temu potrzebne znajdziesz w zakładce Kontakt.
Babeczka zapakowana w plastikowe opakowanie

    Dodaj swój komentarz

    Zapisz się do naszego Newslettera

    Aby otrzymywać informacje o promocjach i nowościach w naszym sklepie