Celofan jest rodzajem cienkiej, a zarazem wytrzymałej folii. Z tego względu świetnie sprawdza się do pakowania, przeważnie żywności. Jest całkowicie bezpieczny - nie wchodzi w reakcje z jedzeniem, nie wywołuje reakcji alergicznych, itp.Celofan nadaje natomiast pakunkom z artykułami spożywczymi unikalnego wyglądu. Ten rodzaj folii ma naturalne pochodzenie i łatwo poddaje się biodegradacji. Jest więc ekologicznym opakowaniem, co z pewnością dla wielu osób jest dużym atutem.
Folia metalizowana, nazywana często celofanem, może być również wykorzystana do pakowania prezentów. Szczególnie jej barwione na jeden z wielu kolorów odmiany dobrze sprawdzą się w roli opakowania na prezent. To niedrogi sposób na zapakowanie upominku, jest więc często wykorzystywany w firmach, szkołach przedszkolach i wszędzie tam, gdzie opakowania dla wielu prezentów mogłyby stać się istotnym obciążeniem dla budżetu. Do przygotowania prezentu z wykorzystaniem arkusza celofanu wystarczy użyć wstążki, sznureczka lub ozdobnej tasiemki.
Folia metalizowana do pakowania żywności
Dlaczego celofan dobrze się sprawdza jako opakowanie dla artykułów spożywczych? Jest niedrogi, trwały i estetyczny. Występuje w dwóch wersjach - jako rolka, z której można odciąć odpowiednią długość folii lub jako arkusze w konkretnych wymiarach. Każdy z rodzajów folii metalizowanej ma swoje zalety. Celofan w arkuszach pozwala na szybkie przygotowanie pakunku, bez konieczności docinania fragmentów folii. Rolka zawierająca większą ilość celofanu daje natomiast możliwość zapakowania produktów o większych gabarytach.Jakie artykuły spożywcze można zapakować w celofan? Szczelne opakowanie, które nie przepuszcza powietrza nie jest wskazane dla owoców, warzyw i pieczywa. W ich przypadku najlepiej wykorzystać opakowania wykonane z papieru. Celofan świetnie nadaje się natomiast do pakowania pierników, wyrobów cukierniczych oraz innych słodyczy. Sprawdza się zarówno jako codzienna forma sprzedaży tych produktów, jak i w roli świątecznego opakowania - upominku zawierającego słodycze.
Arkusze foliowe PP
Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością są wytwarzane z najwyższą starannością. Producenci wykorzystują przy tym jedynie składniki, które nie wchodzą w reakcję z żywnością, nie wpływają na jej smak i zapach, a także nie wydzielają szkodliwych substancji. Dzięki temu Klienci mogą mieć pewność, że folia spożywcza jest bezpieczna i można jej bez problemu używać do pakowania artykułów przeznaczonych do jedzenia.