Jakie opakowania wykorzystuje się w gastronomii?
Pojemniki do przechowywania żywności, które używane są w gastronomii można podzielić ze względu na ich przeznaczenie. Najbardziej popularne są chyba menuboxy, czyli pojemniki, które wykorzxusyuwane są właśnie w kateringu dietetycznym, czyli przy tak zwanej diecie pudełkowej. Menuboxy skonstruowano w taki sposób, by móc nakładać kilka różnych składników - tak, by nie miały ze sobą styczności. W neopak dostępne są ponadto również pudełka przeznaczone do przewożenia zup, a także specjalne pojemniki do przechowywania sushi. Poza tym są również opakowania do wypieków cukierniczych, ale też opakowania do serwowania fast foodów. Można zaopatrzeć się również w słomki, sztućce, czy talerze, ale również papier spożywczy, woreczki do lodu, czy doypacki, które zrewolucjonizowały przechowywanie sypkiej żywności.
Pojemniki można też rozróżniać ze względu na materiał z którego zostały wykonane. Do nich możemy zaliczyć między innymi:
- Opakowania polipropylenowe do zgrzewania - to właśnie te mamy na myśli mówiąc o diecie pudełkowej. Mają one przegródki dopasowane do zróżnicowanych dań serwowanych przez firmę kateringową, a ponadto są hermetycznie zamykane przy użyciu folii do zgrzewu i zgrzewarek gastronomicznych. To opakowania jednorazowe, ale trwałe i przystosowane do odgrzewania w mikrofalówkach. Występują w kolorze czarnym i białym.
- Plastikowe opakowania wykazują się odpornością na wstrząsy i zmieniającą się temperaturę, a także wodoodporne. Są używane ze względu na swoją praktyczność oraz bardzo łatwy sposób otwierania. Opakowania z tworzyw sztucznych dostępne są w wielu wariantach gabarytowych umożliwiając dopasowanie ich do różnej wielkości potraw.
- Torby papierowe są wykorzystywane do przewożenia pojemników z żywnością. Są najczęściej personalizowane - umieszcza się na nich logo i slogan firmy kateringowej, a nierzadko również doczepia się do nich adres klienta, czy listę składników.
- Ekologiczne alternatywy do serwowania potraw wyprodukowane z papieru, bambusa, czy trzciny cukrowej to coraz częstszy wybór firm serwujących jedzenie. Odejście od pojemników z tworzyw sztucznych ogranicza powstawanie sterty śmieci, którą ciężko ponownie przetworzyć.