Opakowania cateringowe

Opakowania do przechowywania żywności, szczególnie te kateringowe, stały się niezbędne w czasie pandemii. Gdy wszystkie restauracje musiały być zamknięte, a jedyną możliwością wsparcia przedsiębiorców i zjedzenia czegoś z restauracji była opcja na dowóz, opakowania stały się niezwykle pożądanym przedmiotem. Zresztą jeszcze przed pandemią dieta pudełkowa pobijała rekordy popularności, a przygotowywane dania były pakowane - jakżeby inaczej w bezpieczne opakowania przeznaczone do transportu żywności.

opakowania cateringowe, dania na wynoś, pojemniki do diety pudełkowej, dieta pudełkowa, catering dietetyczny, pojemnik na żywność

Jakie opakowania wykorzystuje się w gastronomii? 


Pojemniki do przechowywania żywności, które używane są w gastronomii można podzielić ze względu na ich przeznaczenie. Najbardziej popularne są chyba menuboxy, czyli pojemniki, które wykorzxusyuwane są właśnie w kateringu dietetycznym, czyli przy tak zwanej diecie pudełkowej. Menuboxy skonstruowano w taki sposób, by móc nakładać kilka różnych składników - tak, by nie miały ze sobą styczności. W neopak dostępne są ponadto również pudełka przeznaczone do przewożenia zup, a także specjalne pojemniki do przechowywania sushi. Poza tym są również opakowania do wypieków cukierniczych, ale też opakowania do serwowania fast foodów. Można zaopatrzeć się również w słomki, sztućce, czy talerze, ale również papier spożywczy, woreczki do lodu, czy doypacki, które zrewolucjonizowały przechowywanie sypkiej żywności. 

Pojemniki można też rozróżniać ze względu na materiał z którego zostały wykonane. Do nich możemy zaliczyć między innymi:  
  • Opakowania polipropylenowe do zgrzewania  - to właśnie te mamy na myśli mówiąc o diecie pudełkowej. Mają one przegródki dopasowane do zróżnicowanych dań serwowanych przez firmę kateringową, a ponadto są hermetycznie zamykane przy użyciu folii do zgrzewu i zgrzewarek gastronomicznych. To opakowania jednorazowe, ale trwałe i przystosowane do odgrzewania w mikrofalówkach. Występują w kolorze czarnym i białym.
  • Plastikowe opakowania wykazują się odpornością na wstrząsy i zmieniającą się temperaturę, a także wodoodporne. Są używane ze względu na swoją praktyczność oraz bardzo łatwy sposób otwierania. Opakowania z tworzyw sztucznych dostępne są w wielu wariantach gabarytowych umożliwiając dopasowanie ich do różnej wielkości potraw. 
  • Torby papierowe są wykorzystywane do przewożenia pojemników z żywnością. Są najczęściej personalizowane - umieszcza się na nich logo i slogan firmy kateringowej, a nierzadko również doczepia się do nich adres klienta, czy listę składników. 
  • Ekologiczne alternatywy do serwowania potraw wyprodukowane  z papieru, bambusa, czy trzciny cukrowej to coraz częstszy wybór firm serwujących jedzenie. Odejście od pojemników z tworzyw sztucznych ogranicza powstawanie sterty śmieci, którą ciężko ponownie przetworzyć. 
Pojemnik do zgrzewu okrągły PP 500ml czarny
Pojemnik do zgrzewu okrągły PP 500ml czarny10,01
Do koszyka
Szybki podgląd
-9%Promocja - czas do końcaWyprzedaż
Pojemnik do zgrzewu niedzielony 227x178x45 80 szt.
Pojemnik do zgrzewu niedzielony 227x178x45 80 szt.35,00
Do koszyka
Szybki podgląd
-37%Wyprzedaż
Pojemnik do zgrzewu trójdzielny  227x178x45 80 szt
Pojemnik do zgrzewu trójdzielny 227x178x45 80 szt35,00
Do koszyka
Szybki podgląd
-38%Wyprzedaż
Pojemnik do zgrzewu dwudzielny 227x178x45 80 szt.
Pojemnik do zgrzewu dwudzielny 227x178x45 80 szt.33,00
Do koszyka
Szybki podgląd
-41%Wyprzedaż

Istotne elementy podczas wyboru opakowań cateringowych - na co zwrócić uwagę? 


Aby opakowanie było dopuszczone do kontaktów z żywnością dostać certyfikat poświadczający taką możliwość. Certyfikat potwierdza, że żywność w kontakcie z danym pojemnikiem nie będzie narażona na przedostanie się niepożądanych substancji. Pojemnik powinien być również dostosowany do różnych warunków panujących podczas transportu oraz być przetestowany pod kątem podgrzewania żywności w kuchenkach mikrofalowych. 

Kolejnym istotnym elementem jest jakość materiałów z których opakowania do przechowywania żywności są wykonane. Materiały powinny być wytrzymałe na temperaturę jedzenia - na przykład, gdy mówimy o dostarczaniu potraw na dowóz - ale powinny też móc ją utrzymać. Powinny być też odporne na wilgoć, tak by nie rozpadły się po nałożeniu na nie potraw. Opakowania na żywność nie mogą też mieć dodatkowych zapachów, które wpływałyby na zapachy jedzenia - powinny być bezwonne. 

No i oczywiście pozostaje również aspekt wizualny, na który zwracają uwagę konsumenci - estetyczne pojemniki, w których zostanie zaserwowane jedzenie mają spore znaczenie. 

Coraz częściej znaczenie ma też ekologia. Konsumenci zwracają coraz większe uwagę do materiałów z których wykonywane są przedmioty, które kupują. Zdecydowanie częściej dokonują świadomych zakupów, mając na względzie wpływ na środowisko. Branża opakowań postarała się stworzyć ekologiczne alternatywy opakowań, które charakteryzują się porównywalną trwałością do pojemników z tworzyw sztucznych. Są odporne na wilgoć, tłuszcz, ale i temperaturę jedzenia, a przede wszystkim są biodegradowalne. Ekologiczne zamienniki są widoczne w coraz większej ilości miejsc poczynając od restauracji, sklepów spożywczych, a kończąc na dostawie zamówień do domu. Właściciele firm wymieniają plastikowe słomki na szklane lub metalowe, rezygnują z plastikowych nakładek na kubki, a jedzenie serwują na talerzach z trzciny cukrowej. Coraz częściej próby wytwarzania naczyń jadalnych, które przy okazji nie rozmiękną i nie złamią się w trakcie jedzenia, kończą się sukcesem.
 

Czy istnieją przeciwskazania, by jeść pokarmy wprost z opakowania? 


To pytanie jest dość istotne, a zdaje się, że rzadko je zadajemy robiąc zakupy spożywcze. Chyba dlatego, że zakładamy, że skoro opakowanie jest umieszczone w jakimś pojemniku - pojemnik jest do tego dostosowany. A skoro kupiliśmy żywność w danym pojemniku logicznym zdaje się fakt, że można z niego wyjadać zawartość. W końcu wyjadamy bezpośrednio z opakowań jogurty, dżem, czy masło, ale też opróżniamy bez zastanowienia puszki z konserwami. 

Podobnie sprawa powinna wyglądać z jedzeniem pakowanym do pojemników w kawiarniach, czy restauracjach, albo tych dostarczanych przez katering dietetyczny. Każdy konsument powinien mieć pewność, że pojemniki, które otrzymuje z jedzeniem są dedykowane właśnie przechowywaniu lub transporcie żywności. W Neopak dostępnych jest wiele różnorodnych opakowań, które dostosowane są do transportu i serwowania żywności. 


opakowania cateringowe, dania na wynoś, pojemniki do diety pudełkowej, dieta pudełkowa, catering dietetyczny, pojemnik na żywność

Surowce, których używa się do produkcji opakowań gastronomicznych są przebadane pod wieloma względami. Bada się, czy żadne substancje nie będą przedostawać się do pożywienia po kontakcie z nim ani w trakcie podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Powinny być rownież bezwonne i bezbarwne, by barwnik nie przechodził do żywności. Tworzywa wykorzystane do produkcji nie mogą w żadnym wypadku oddziaływać rakotwórczo czy mutagennie. A wszystkie substancje, których można używać są ściśle regulowane normami prawnymi.
 

Skąd pewność, że opakowanie w którym przechowywana jest żywność jest bezpieczne? 


Pojemniki dedykowane przechowywaniu i przewożeniu żywności powinny być oznaczone specjalnym symbolem przedstawiającym kieliszek i widelec. Taki symbol będą miały opakowania, które spełniają wymogi związane z przechowywaniem jedzenia.

Poza tym na pojemnikach mogą znaleźć się również inne oznaczenia - trzy strzałki będą informowały o możliwości poddania opakowania recyklingowi, natomiast dwie strzałki - zielona i biała mówią nam o tym, że przy produkcji wykorzystano materiały z recyklingu, a piktogram człowieczka wyrzucającego śmieci oczywiście oznacza konieczność wyrzucenia opakowania do odpowiedniego kontenera na śmieci. Najlepiej sprawdzić jak segregować opakowania i gdzie wyrzucić kartony
 

Czy opakowania kateringowe można podgrzewać w mikrofali? 


Wszystkie pojemniki, które bezpiecznie można podgrzać w mikrofali będą miały odpowiednie oznaczenia. Symbol będzie miał kształt mikrofali z umieszczonymi nad nią falami. I to właśnie taki znaczek gwarantuje, że opakowanie można włożyć do mikrofali bez negatywnych skutków dla odgrzewanych pokarmu.

Nie powinno się podgrzewać toreb papierowych, które podczas działania wysokiej temperatury mogłyby wydzielić toksyny i opary szkodliwe dla nas. Nie dotyczy to torebek z popcornem, które zostały zaprojektowane tak, by bezpiecznie można w nich było zrobić popcorn. Styropianowe pudełka również nie nadają się do podgrzewania w mikrofali, gdyż mogłyby się stopić. 
    Zapisz się do naszego Newslettera

    Aby otrzymywać informacje o promocjach i nowościach w naszym sklepie