Pojemniki do zgrzewu

Kiedy przydają się pojemniki do zgrzewu? Zwykle ten produkt wykorzystywany jest do szczelnego, estetycznego i zgodnego z normami pakowania. Najczęściej zgrzewane opakowania służą do przechowywania i transportu żywności: artykułów spożywczych i gotowych dań. Do zgrzewania niezbędne jest wykorzystanie kilku produktów, które są do siebie dopasowane. Ten sposób pakowania niesie za sobą wiele zalet, dlatego z pewnością można powiedzieć, że zgrzewanie to niezastąpiona metoda stosowana przez restauracje, bary i producentów jedzenia.
 

Pojemniki do zgrzewu - jak ich używać?


Aby szczelnie zamknąć opakowanie z wykorzystaniem zgrzewanego pojemnika, trzeba wyposażyć się w kilka produktów. Przede wszystkim niezbędne są pojemniki do zgrzewania oraz specjalna folia. To one połączą się ze sobą tworząc pod wpływem temperatury jedną całość. W celu rozgrzania ich ze sobą trzeba oczywiście miećspecjalną zgrzewarkę.

pojemnik do zgrzewu

Dopasowanie tego uniwersalnego urządzenia do konkretnego rodzaju pojemników możliwe jest natomiast dzięki ramkom zgrzewarki. Dopiero posiadając zestaw tych czterech produktów można zgrzać opakowanie, aby zamknąć zawartość.

Najtańszymi z nich są pudełka do zgrzewania oraz folia. Są produktami jednorazowymi, a koszt jednego takiego kompletu wynosi zwykle około 1 złoty. Ramki do zgrzewania, czyli wykrojniki do tacek, najczęściej kosztują kilkaset złotych. Użyjemy ich bez problemu wielokrotnie. Najdroższym elementem jest sama zgrzewarka. To profesjonalne urządzenie, które posłuży przez wiele lat i ma dużą wydajność. Wybierając zgrzewarkę i pozostałe elementy należy przemyśleć, jakich opakowań chcą Państwo używać i co będzie do nich zapakowane.
 

Rodzaje pudełek do zgrzewania


W ofercie naszego sklepu internetowego z opakowaniami Neopak znajdą Państwo różne pudełka zgrzewane. Najprostsze są rodzajem miseczki lub tacki. Jeżeli sprzedawane przez Państwa dania składają się z kilku produktów (np. zestaw obiadowy), warto wybrać tacę podzieloną na kilka obszarów. Klienci z pewnością docenią dania zapakowane w taki sposób - to estetyczne, a poszczególne składniki nie mieszają się ze sobą. Taki sposób pakowania wyrobów garmażeryjnych znacznie ułatwia też ich transport - jedzenie jest dobrze zabezpieczone.

Wśród pojemników do zgrzewu najczęściej można więc spotkać:Każdy z rodzajów pasuje do odpowiedniego wykrojnika do tacek - umożliwia to szybkie i sprawne zgrzewanie niezależnie od wybranego opakowania.

W ofercie Neopaku znajdą Państwo także inne sposobyy pakowania jedzenia na wynos.

Filtry

Ocena klientów
Cena
oddo
Dostępność
Wyróżnienie
szukaj

Jak pakować jedzenie?


Istnieje kilka sposobów na pakowanie jedzenia. Wiele zależy od tego, czy chcemy je przetransportować, czy tylko podać. Różnice polegają też na możliwości jednorazowego wykorzystania opakowania lub wielokrotnym korzystaniu z niego. W punktach gastronomicznych, jak restauracje, bary, puby, czy sklepy, zwykle wybierane są opakowania jednorazowe. Należą do nich wszelkiego rodzaju tacki, miseczki, talerzyki i zamykane opakowania. Do transportu jedzenia z dostawą bardzo dobrze sprawdzają się między innymi opakowania styropianowe oraz pudełka do zgrzewania. 

Styropianowe pudełka na jedzenie mają tę zaletę, że dobrze chronią dane przed utratą ciepła. W przypadku opakowań zamykanych poprzez zgrzewanie zaletą jest ich doskonała szczelność.Zgrzane ze sobą pojemnik oraz specjalna folia powodują więc, że łatwo mogą Państwo transportować niemal dowolne dania. To świetny sposób na pakowanie pracowniczych obiadów, wszelkich potraw na wynos i dostawę jedzenia do domu zamawiającego. Nawet podczas transportu tych produktów na skuterze, czy w dostawie rowerowej, nic nie powinno im się stać, a całość dotrze do klienta w nienagannym stanie.
Zgrzewarki nadają się także jako opakowania na jedzenie w czasie sezonu grillowego.
 

Pojemniki do zgrzewu - rodzaje i zastosowanie


W ofercie Neopaku znajdą Państwo wiele rodzajów tacek i opakowań do zgrzewu. Posiadają ustandaryzowany kształt, dzięki czemu pasują do wielu zgrzewarek i ramek do zgrzewania. Nasi klienci najchętniej wybierają:
Jak wykorzystać poszczególne odmiany? Okrągłe pojemniki o pojemności 500 ml świetnie sprawdzają się do pakowania wszelkich zup, sosów, dań kuchni dalekiego wschodu (makarony lub ryż z sosem). Sprawdzą się również podczas transportu produktów sypkich, a nawet napojów.

Pojemniki w formie tacki z wgłębieniem sprawdzają się najczęściej jako opakowanie dla gotowych dań. Często można spotkać się z takim sposobem pakowania obiadów i innych potraw. Dania z jednym rodzajem produktu (np. pierogi, naleśniki) można pakować do jednokomorowego pojemnika zgrzewanego. Jeśli w skład obiadu wchodzi więcej elementów i dodatków (np. surówka, dodatkowy sos, frytki, itp.) najlepiej stosować dwu- lub trzykomorowy pojemnik. Wtedy poszczególne części dania są od siebie oddzielone, czego klienci oczekują od dań w dostawie.W przypadku innych rodzajów opakowań na jedzenie, na przykład ze styropianu, także mogą Państwo wybrać pojemniki dzielone na kilka części. Wtedy jednak trudno zachować danie w rozdzielonej formie, szczególnie podczas transport - opakowanie nies jest szczelne.
 

Folia do zgrzewuEasy Peel


Do wszystkich pojemników nadających się do zgrzewania i do każdej zgrzewarki pasuje folia do zgrzewu Easy Peel. Świetnie sprawdza się w roli zabezpieczenia dla opakowań z tworzyw sztucznych - zwykle polipropylenu (pojemniki do zgrzewu PP). Folia mocno przywiera do opakowania, tworząc szczelne zamknięcie. Technologia Easy Peel pozwala natomiast na łatwe oderwanie jej i otworzenie opakowania z jedzeniem. Zwykle folia występuje w formie szpuli o standaryzowanej szerokości 185 milimetrów. Ma grubość 55 um, a długość rolki to aż 200 metrów. Zwykle pozwala na zamknięcie kilkuset opakowań poprzez zgrzanie.
 

Jak działa zgrzewarka do opakowań?


Podstawowym urządzeniem wykorzystywanym podczas zgrzewania opakowań jest zgrzewarka garmażeryjna do tacek.  Wyposażeniem się w to urządzenie powinny się zainteresować wszystkie punkty gastronomiczne i garmażeryjne. Zgrzewanie jest bowiem bardzo szybkim, bezpiecznym i niezawodnym sposobem opakowywania produktów spożywczych i gotowych dań. Szczelne zamknięcie zapobiega przenikaniu zapachów, rozlewaniu się zawartości, a produkt dłużej zachowuje świeżość i swój aromat. Sam proces zgrzewania nie wiąże się ponadto z przesadnymi kosztami - to jedynie około 1 zł za opakowanie. Jednorazowym kosztem, który trzeba jednak ponieść jest zakup zgrzewarki garmażeryjnej i specjalnych ramek. Te pozwalają dopasować zgrzewarkę do wykorzystywanych opakowań, pudełek, tacek i misek.

zgrzewarka

Zgrzewarka garmażeryjna jest urządzeniem elektrycznym, które ma moc 500 W. Zgrzewanie odbywa się w roboczej temperaturze pracy 120-185 stopni Celsjusza. Do niej dostosowane są zarówno opakowania do zgrzewu, jak i folia. Całość wykonana jest ze stali nierdzewnej. To ułatwia czyszczenie i sprawia, że zgrzewarki są naprawdę solidnymi urządzeniami.
 

Ramki do zgrzewarek


Aby dopasować zgrzewarkę do wykorzystywanego aktualnie rodzaju pojemnika, należy żyć ramki do zgrzewania. Tak zwany wykrojnik do tacek występuje w takich samych odmianach, jak pojemniki:  

Gdzie kupić sprzęt do zgrzewania

Wyposażając się w produkty do zgrzewania opakowań mogą Państwo sporo zaoszczędzić. Zgrzewanie to nie tylko wygodny i szybki sposób zamykania opakowań z jedzeniem. To także tani sposób. Wymienione artykuły są dostępne w sklepie Neopak.
    Zapisz się do naszego Newslettera

    Aby otrzymywać informacje o promocjach i nowościach w naszym sklepie