Doypacki do żywności

Doypacki to - najprościej rzecz ujmując - saszetki, torebki służące do konfekcjonowania artykułów spożywczych i chemicznych. Dzięki swojej funkcjonalności przysłużą się również w domowych spiżarniach, gdzie spokojnie mogą zastąpić woreczki foliowe, a nawet słoiki.

Są trwałe i szczelne, więc żaden zapach nie przedostanie się na zewnątrz, a solidne zapięcie strunowe zapewnia szybki dostęp do zawartośsci. Przechowuj w nich kawę lub herbatę. Żadne płyny nie są im straszne, nic nie stoi na przeszkodzie by trzymać w nich również domowe przetwory. 
 

Skąd nazwa doypack? 


Opakowania doypack nazwę wzięły od nazwiska swojego francuskiego pomysłodawcy – Louisa Doyena dyrektora zarządzającego firmą produkcyjną w St. Germain au Mont d'Or we Francji. W 1962 poszukiwał on sposobów na przechowywanie owocowych soczków i oliwek, tak by ich zawartość była chroniona i bezpieczna podczas transportu. Jego założeniem było stworzenie opakowania, które będą przechowywane prostopadle podczas transportu, wielorazowe ale też lżejsze od butelki czy słoika.

Woreczki z czasem ewoluowały i zostały udoskonalane, a obecnie produkuje się je z wielu materiałów. Dostępne są na rynku w wielu kształtach i znalazły wiele zastosowań często dalekich od pierwotnego zamysłu. Jednak cechą wspólną tych wszystkich wariantów jest możliwość postawienia woreczków pionowo – tak by móc je wyeksponować na sklepowej półce. 

Doypack to uniwersalne opakowanie, którego nie mogło zabraknąć w naszej ofercie!
 

 

Filtry

Ocena klientów
Cena
oddo
Dostępność
Wyróżnienie
Kolor
szukaj

Czym są opakowania typu doypack? 


Doypacki są opakowaniami o specyficznej konstrukcji. Przypominają woreczki strunowe z fałdą u spodu woreczka. Wykonano je między innymi z połączenia papieru z laminatem, elastyczną folią plastikową lub metalową. 

Doypacki często posiadają otwory przez które jesteśmy w stanie podejrzeć ich zawartość. Są wyposażone w otwarcia typu „easy open” lub zakręcane korki, dzięki czemu można je wielokrotnie otwierać i zamykać bez utraty właściwości znajdującego się w środku produktu. W niektórych opakowaniach stosuje się również otwór umożliwiający powieszenie na stojaku ekspozycyjnym.
 


Ich atutem jest zdecydowanie niewielka waga i cena niższa od standardowych opakowań kartonowych czy plastikowych. Doypacki zajmują też mniej miejsca od opakowań, których musielibyśmy użyć do przechowywania podobnej wagi produktów.

Opakowania typu doypack są też zdecydowanie bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne od zwykłych foliowych worków, czy też worków papierowych. 
 

Do czego służą?


Ich głównym przeznaczeniem jest przechowywanie zarówno artykułów spożywczych, jak i artykułów chemii gospodarczej i higienicznej, czy przemysłowych. Można w nich przechowywać towary sypkie, półsypkie, jak kawa, bakalie, przyprawy, ale też płynne, jak sosy, musy, czy mydła w płynie.

Mogą być wykorzystywane do użytku jednorazowego, ale też wielokrotnego, w którym konieczne jest dłuższe przechowywanie zawartości. Umożliwiają to zapięcia strunowe lub korki, które są częścią doypacków, lub jak czasem są nazywane opakowań pouch. 


Rodzaje opakowań:


W ofercie neopak znajdują się opakowania typu daypack pełne papierowe z zamknięciem strunowym, papierowe z małym i dużym oknem umożliwiające podejrzenie zawartości, a także transparentne daypacki. Sprzedawane są po 100 sztuk, a ich cena waha się między  29 a 93 złote i uzależniona jest od typu opakowania oraz jego pojemności.


Dostępne pojemności: 


- 100ml – DOYPACK ECO KRAFT 85X50X145 - 100ML - 100 SZT. 
- 250ml – DOYPACK ECO KRAFT - MAŁE OKNO - 250ML - 100 SZT.
- 500ml – DOYPACK TRANSPARENT 130 - 500ML - 100SZT 
- 750ml – DOYPACK ECO KRAFT 160X80X270 - 750ML - 100 SZT.
- 1000ml – DOYPACK ECO KRAFT - MAŁE OKNO - 1000ML - 100 SZT. 

Poza opakowaniami oferujemy także zgrzewarki impulsowe, które umożliwiają zgrzanie różnorodnych materiałów od folii bąbelkowej, folii z rękawa, woreczków foliowych i torebek. Przykładowo zgrzewarka o długości zgrzewu 300mm - ZGRZEWARKA IMPULSOWA TYP PFS/FS 300 ABS


Zalety 


Do zalet daypaków można zaliczyć szerokie spektrum zastosowań. Wspominaliśmy, że są wykorzystywane na różne sposoby do przechowywania produktów sypkich i płynnych w branżach spożywczych, kosmetycznych, chemicznych i przemysłowych. Produkty w nich umieszczone są szczelnie zamknięte, a także bezpieczne podczas transportu. Zastosowanie zamknięcia strunowego bądź korka daje możliwość wykorzystania produktów w długim terminie, a samego opakowania wielokrotnie. Tego typu zapięcie chroni również przed rozlaniem, czy rozsypaniem, ale też nie dopuszcza do zawilgocenia znajdujących się w środku towarów. Opakowania pouch są też bardzo poręczne.

Z punktu widzenia producentów istotna jest spora powierzchnia zadruku umożliwiająca stworzenie przykuwającej oko etykiety.  A także możliwość ekspozycji produktu zarówno w pozycji stojącej, jak i na stojaku. Nie bez znaczenia jest też atrakcyjna cena w porównaniu do standardowych opakowań mogących przechować podobną ilość produktu.


Zastosowanie


Opakowania typu doypack można spotkać w wielu branżach, ale nadal najszerzej stosuje się je w przemyśle spożywczym do przechowywania soków, przecierów, ziaren kaw, bakali, herbat, czy ziół, ale też na przykład odżywek białkowych. Opakowania służą też do przechowywania żywności dla zwierząt. Są z powodzeniem stosowane w przemyśle kosmetycznym, a w doypackach widuje się płynne mydła, tabletki do zmywarek, żele antybakteryjne i różnego rodzaju maseczki pielęgnacyjne.


Polecamy ciekawe artykuły na naszym blogu


Można wybrać wiele rozwiązań, które będą przydatne do przechowywania żywności. Być może poniższe artykuły umieszczone na naszym blogu będą w stanie odpowiedzieć na kilka pytań, które w związku z tym tematem mogłyby się pojawić: 
    Zapisz się do naszego Newslettera

    Aby otrzymywać informacje o promocjach i nowościach w naszym sklepie