Doypacki to - najprościej rzecz ujmując - saszetki, torebki służące do konfekcjonowania artykułów spożywczych i chemicznych. Dzięki swojej funkcjonalności przysłużą się również w domowych spiżarniach, gdzie spokojnie mogą zastąpić woreczki foliowe, a nawet słoiki.
Są trwałe i szczelne, więc żaden zapach nie przedostanie się na zewnątrz, a solidne zapięcie strunowe zapewnia szybki dostęp do zawartośsci. Przechowuj w nich kawę lub herbatę. Żadne płyny nie są im straszne, nic nie stoi na przeszkodzie by trzymać w nich również domowe przetwory.
Skąd nazwa doypack?
Opakowania doypack nazwę wzięły od nazwiska swojego francuskiego pomysłodawcy – Louisa Doyena dyrektora zarządzającego firmą produkcyjną w St. Germain au Mont d'Or we Francji. W 1962 poszukiwał on sposobów na przechowywanie owocowych soczków i oliwek, tak by ich zawartość była chroniona i bezpieczna podczas transportu. Jego założeniem było stworzenie opakowania, które będą przechowywane prostopadle podczas transportu, wielorazowe ale też lżejsze od butelki czy słoika.
Woreczki z czasem ewoluowały i zostały udoskonalane, a obecnie produkuje się je z wielu materiałów. Dostępne są na rynku w wielu kształtach i znalazły wiele zastosowań często dalekich od pierwotnego zamysłu. Jednak cechą wspólną tych wszystkich wariantów jest możliwość postawienia woreczków pionowo – tak by móc je wyeksponować na sklepowej półce.
Doypack to uniwersalne opakowanie, którego nie mogło zabraknąć w naszej ofercie!
- Dieta pudełkowa - pakujemy jedzenie
- 10 inspirujących projektów opakowań żywności
- Nowoczesne projektowanie opakowań dla gastronomii
- Sezon grillowy? Najlepsze przybory jednorazowego użytku
- Jak ugotować jajko - na miękko czy na twardo?
- Ile czasu może stać otwarta butelka z wodą?
- Opakowania spożywcze i rola tektury