Nożyki i nożyczki to akcesoria, które przydadzą się w każdym domu i biurze. W naszym sklepie dostępne są też wszystkie akcesoria tego typu. W artykule omówiono rodzaje nożyczek, noży i ostrzy noży. Noże, nożyczki i inne akcesoria metalowe to podstawowe wyposażenie wielu domów i biur. Dostępne są w różnych rozmiarach i odmianach. W zależności od przeznaczenia, czy jest to akcesorium tnące, czy ścinające produkowane jest ostrze proste lub zakrzywione.Wśród noży znajdują się również ostrza noży domowych, ostrza noży do sztućców czy noże kuchenne.
Wszystkie omawiane tu artykuły dostępne są w naszym sklepie.
Nożyczki to akcesoria składające się z co najmniej dwóch metalowych ostrzy, które można obracać względem siebie. Górne ostrze nazywane jest "kołem obrotowym", którego długość jest krótsza od dolnego ostrza. Poruszając się w górę i w dół, wytwarzają one kątowe cięcie. Istnieje wiele rodzajów nożyczek, określanych przez ich przeznaczenie, budowę i wielkość:
Nożyczki do papieru służą do cięcia papieru, czasami z pomocą specjalnych liniałów. Zazwyczaj mają bardzo ostre ostrza i nie mogą być używane do cięcia twardych materiałów. Ich rozmiar jest niewielki (średnia długość 12 cm).
Nożyczki kuchenne to duże nożyce, odpowiednie do przygotowywania warzyw, ziół lub mięsa. Powinny mieć ząbkowane ostrze lub inną powierzchnię, która ułatwia cięcie. Rozmiar nożyczek kuchennych to około 18 - 22 cm.
Nożyczki do prania to zwykły typ nożyczek używanych w życiu codziennym do różnych celów. Są to średniej wielkości nożyczki z prostymi ostrzami, które pozwalają na gładkie cięcie tkanin bez ich całkowitego uszkodzenia. Przeciętna długość wynosi 22 - 25 cm. Nożyczki do nitek składają się z dwóch ostrzy połączonych na ich końce i połączone czopem. Nożyczki do nici służą do cięcia nici i delikatnych tkanin, takich jak papier, ale mogą być również bardzo przydatne w gospodarstwie domowym do cięcia różnych materiałów, takich jak tkaniny, drut lub włosy.
Noże kuchenne to sztućce używane do przygotowywania żywności. Zwykle składają się z ostrza, które z jednej strony jest ostre, a z drugiej ząbkowane, co ułatwia przecinanie twardej żywności. Ich długość całkowita może wynosić od 15 cm do 60 cm w zależności od przeznaczenia. Do przygotowywania składników do gotowania używa się noży kuchennych z ostrzem o długości od 20 do 30 cm, natomiast noże do chleba mają ostrza o długości od 35 cm, ponieważ muszą być w stanie poradzić sobie z miękkim chlebem, nie zgniatając go całkowicie. Inne rodzaje ostrzy to noże do sera.