Paweł SaigomadePaweł Saigomadepiątek, 1 marca 20244 minuty czytanialiczba wyświetleń: 1326
Artykuł oceniony na 5.00 / 5Ilość komentarzy: 0

Plastikowe i kartonowe opakowania cukiernicze

W świecie pełnym kolorowych słodyczy i niezapomnianych smaków, pierwsze wrażenie jest równie ważne jak smak. Opakowanie cukiernicze nie tylko chroni zawartość przed czynnikami zewnętrznymi, ale również przyciąga wzrok, buduje markę i opowiada historię produktu, który kryje się w środku. Wybór odpowiedniego opakowania jest kluczowy nie tylko dla zachowania świeżości wyrobów, ale również dla podkreślenia ich wyjątkowości i przyciągnięcia uwagi klienta. W tym artykule przyjrzymy się różnym typom opakowań cukierniczych dostępnych na rynku, ocenimy ich zalety i wady, oraz doradzimy, na co zwrócić szczególną uwagę przy ich wyborze. Od tradycyjnych pudełek po nowoczesne, ekologiczne rozwiązania – pomożemy Ci znaleźć opakowanie, które najlepiej odpowiada potrzebom Twoich słodkich kreacji.


Najlepsze opakowania cukiernicze - jakie warto wybrać?


Mamy wrażenie, że próżno szukać osób, dla których przepięknie udekorowane i wyjątkowo zachęcająco pachnące słodkości nie byłyby kuszące. Niektórzy mają ochotę skosztować tych pyszności od razu po wyjściu z cukierni i nie zwracają większej uwagi na opakowanie. Inni z kolei chcą dowieźć do domu lub innego konkretnego miejsca wypieki w stanie nienaruszonym. W takich sytuacjach bez wątpienia przyda się, żebyś odpowiednie opakowanie. Co więcej, dobry wybór pudełka może być jednocześnie pewną formą promocji cukierni oraz jej wypieków. Opakowania cukiernicze, które wyprodukowane są z odpowiedniej jakości materiałów. W dodatku takich, które posiadają certyfikat dopuszczający do kontaktu z żywnością, cechują się też odpowiednimi właściwościami higienicznymi. Chcesz wiedzieć, jakie opakowania można wykorzystać do sprzedaży słodkości w cukierni? W naszym artykule znajdziesz odpowiedź.

Wkładanie babeczek do kartonowego opakowania


Wysokiej jakości opakowania cukiernicze, czyli jakie? 

Do koszyka
Szybki podgląd
-41%Wyprzedaż
Pojemnik do zgrzewu

W ofercie naszego sklepu udostępniamy wyłącznie produkty, które mają doskonałą jakość i są niezawodne. Jednym z nich są specjalne pojemniki przeznaczone do pakowania i sprzedawania gotowej żywności, którą wystarczy tylko podgrzać.

Pojemnik do zgrzewu 227x178x50mm 2-komorowy 50szt25,00
Do koszyka
Szybki podgląd
-40%Wyprzedaż
Do koszyka
Szybki podgląd
-42%Wyprzedaż
Do koszyka
Szybki podgląd
-39%Wyprzedaż
Do koszyka
Szybki podgląd
-38%Wyprzedaż
Do koszyka
Szybki podgląd
-37%Wyprzedaż

Nie da się ukryć, że każda profesjonalna cukiernia potrzebuje do przenoszenia swoich wypieków solidnych i trwałych opakowań. To one pozwolą na to, aby ciasta, ciastka i innego rodzaju pyszności bezpiecznie były przechowywane w witrynie sklepowej. Zadbają one również o to, aby dotarły bez problemu do docelowego miejsca. Pudełka na ciasta, o których wspominamy, to wręcz idealne zabezpieczenie na czas transportu. Ich zadaniem jest ochrona zawartości przed rozwarstwieniem oraz pokruszeniem. W zależności od tego, co wybierzesz, możesz trafić też na opakowania cukiernicze, które można bez najmniejszych problemów i obaw umieścić wraz z ciastem w zamrażarce.

 

Wybór opakowań cukierniczych - na co zwrócić uwagę?


Na co warto w pierwszej kolejności zwrócić uwagę, podczas wyboru opakowania cukierniczego? Oczywiście nie zaskoczymy Cię, jak powiemy, że na początek powinieneś zainteresować się materiałem, z którego opakowanie zostało wyprodukowane. Upewnij się, że jest to tworzywo, które zostało dopuszczone do kontaktu z żywnością. Następnym krokiem jest sprawdzenie wytrzymałości - choć nie da się ukryć, że jest to punkt mocno powiązany z pierwszym. Nie mniej jednak, wybierając opakowanie cukiernicze, zwróć uwagę na to, czy się nie odkształca. A także na to, czy materiał odporny jest na wahania temperatur. Co jeszcze wziąć pod uwagę?
  1. Uchwyty - upewnij się, że przenoszenie wypieków w opakowaniu będzie łatwe i przyjemne. A przede wszystkim bezpieczne.
  2. Design - jak wspominaliśmy już wcześniej, opakowanie może stanowić sposób reklamy cukierni, dlatego warto, jest zadbać o to, aby jego wygląd był atrakcyjny. Dzięki temu przykuje uwagę, jednocześnie zachęci do skosztowania tego, co znajduje się wewnątrz.

Praliny w opakowaniu kartonowym


Jakie wypieki można przechowywać w opakowaniach cukierniczych?


Najczęściej wszelkiego rodzaju opakowania cukiernicze służą do przechowywania i transportowania różnego rodzaju wyrobów cukierniczych. Między innymi: torty, ciasta, pączki. To jednak nie wszystko. Pięknie prezentować się w nich będą także:
  • faworki,
  • czekolada,
  • wyroby czekoladowe,
  • praliny,
  • pieczywo cukiernicze,
  • galaretki.
 

Kartonowe i plastikowe opakowania na ciasta - jakie wybrać?


Wykonane z doskonałej jakości kartonu opakowania to propozycje nie tylko funkcjonalne, ale również ekologiczne. Najczęściej są one wykonane z wysokogatunkowej tektury o odpowiadającej przeznaczeniu grubości. Co jeszcze wyróżnia tego typu opakowania? Przede wszystkim to, że są one bezzapachowe. Dzięki temu masz pewność, że smak słodkości w nich przechowywanych nie zostanie w żaden sposób zmieniony.

Opakowania kartonowe cukiernicze sprawdzą się podczas:

  • zabezpieczania tortów weselnych, komunijnych, urodzinowych i tym podobnych;
  • przenoszenia ciasteczek, pączków, faworków i eklerków.
Do ich zalet z pewnością można zaliczyć fakt, że są wyjątkowo lekkie i nie zajmują wiele miejsca. Dzięki temu są łatwe w przechowywaniu. W zależności od tego, czego potrzebujesz, dostępne są różne rozmiary. W kategorii Opakowania do ciast znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz. Oprócz kartoników do ciast znajdziesz tam również:

Słodkie babeczki ułożone w kartonowym opakowaniu cukierniczym


Plastikowe opakowania cukiernicze - co warto o nich wiedzieć?


Oprócz zaprezentowanych i pokrótce opisanych wyżej opakowań kartonowych dostępne są także plastikowe pojemniki na ciasto. Najczęściej są to pojemniki wykonane z przeźroczystego i elastycznego plastiku. Ich użycie zwiększa pewność, że słodkości dojadą w wyznaczone miejsce w stanie nienaruszonym. Sprawdzają się w przypadku przenoszenia m.in. tortów, ciast, ciasteczek. A także różnego rodzaju innych wypieków cukierniczych. Do zalet korzystania z nich powinno się bez wątpienia zaliczyć możliwość wyeksponowania zawartości. Należy dodać jeszcze, że są wytrzymałe i mają wyjątkowo dobre właściwości higieniczne.


Plastikowe i kartonowe opakowania cukiernicze - co wybrać?


Nie udzielimy Ci jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Dlaczego? Między innymi dlatego, że w pierwszej kolejności musisz ustalić, jakie będzie przeznaczenie owych opakowań. Znaczenie ma również ilość pakowanych wypieków oraz ich wielkość. Jeśli masz pytania dotyczące produktów, które oferujemy, zachęcamy do skontaktowania się z naszymi pracownikami. Wszystkie informacje ku temu potrzebne znajdziesz w zakładce Kontakt.
Kartonowe opakowanie cukiernicze
Wyślij emailem

    Dodaj swój komentarz

    Zapisz się do naszego Newslettera

    Aby otrzymywać informacje o promocjach i nowościach w naszym sklepie