Sznurek bawełniany
Co to jest sznurek bawełniany i jak go używać? Sznurek bawełniany czasami nazywany jest również sznurkiem kuchennym. Może być on traktowany jako sznurek do mięs albo sznurek wędliniarski. Ten typ sznurka jest w całości produkowany z naturalnej bawełny. Standardowo sznurki kuchenne nie mają w sobie żadnych barwników, ale ten nasz ma kolor biało- czerwony.
Sznurek bawełniany ma wiele zastosowań kulinarnych. Sprawdzi się między innymi jako sznurek do mięs lub sznurek wędliniarski. Pomoże Ci przy pieczeniu oraz przy wędzeniu. Bardzo często sznurek z bawełny wykorzystuje się do wiązania pieczeni lub do ściskania nadziewanego albo wędzonego mięsa. Sznurowanie w jak najbardziej zwarty kształt zapobiega przypaleniu oraz pomaga w równomiernym gotowaniu mięsa. To samo odnosi się również do jego wędzenia. To sprawia, że przygotowana przez Ciebie potrawa staje się automatycznie o wiele bardziej soczysta. Pamiętaj o tym, że sznurek bawełniany jest niejadalny. Dlatego zawsze musisz go usunąć, zanim podasz potrawę na stół. W jaki sposób możesz używać sznurka kuchennego z bawełny? Przykładowo, gdy pieczesz drób, to pamiętaj o przewiązaniu nim nóg oraz skrzydeł.
Pozostałe zalety sznurka bawełnianego
Sznurek bawełniany często stosuje się również w branży opakowaniowej. Służy on przede wszystkim do bezpiecznego przewiązywania paczek.
- Grubość sznurka : 2 mm
- Długość sznurka: 290 m
- Kolor: biało-czerwony
- Waga: 500 g
- Certyfikat PZH o numerze: HŻ/D/01107/12