Skropak jest unikalnym wypełniaczem do paczek, który spełnia zarówno wymogi bezpieczeństwa, jak i ochrony środowiska. Ten biodegradowalny materiał ochronny jest w całości wykonany z komponentów pochodzenia roślinnego. Charakteryzuje się wysoką zdolnością amortyzacji, co wyróżnia go spośród innych wypełniaczy. Skropak jest również materiałem nadającym się do recyklingu - można go łatwo rozdzielić na poszczególne elementy. Jest elastyczny i łatwy do przechowywania, transportu, obróbki i przetwarzania w celu dalszego recyklingu. Wypełnienie składa się z czterech warstw, które są połączone ze sobą sznurowaniem. Dzięki temu można łatwo oddzielić trzy górne warstwy bez uszkodzenia materiału wypełniającego.
Skropak jest najbardziej przyjazny dla środowiska spośród wypełniaczy do opakowań zbiorczych, ponieważ składa się ze skrobi i może być kompostowany lub rozpuszczany w wodzie. Pomimo swojego naturalnego składu, ten wypełniacz do paczek nie jest atrakcyjny dla gryzoni, więc nie ma szans na uszkodzenie przez nie zawartości wewnątrz pojemnika. Proces produkcji rozpoczyna się od produktów pochodzenia roślinnego (kukurydza, pszenica, ziemniak). Są one rozkładane w celu wytworzenia skrobi, która jest następnie wykorzystywana do produkcji Skropaka.
Proces produkcji jest w 100% naturalny i nie pozostawia żadnych pozostałości chemicznych. Należy zaznaczyć, że produkt końcowy zawiera 0% chloru, co gwarantuje, że podczas jego rozkładu nie są uwalniane do środowiska żadne szkodliwe substancje lub związki.
Skropak spełnia również wszelkie wymogi bezpieczeństwa.
Posiada wysoką odporność mechaniczną, dzięki czemu zawartość pojemnika pozostaje nienaruszona, a jego właściwości antybakteryjne zapobiegają powstawaniu pleśni na przechowywanych towarach.
Kolejną zaletą Skropaku jest jego zdolność do zapewnienia 30-krotnie większej amortyzacji niż polistyren ekspandowany (EPS) lub pianki polietylenowe (PE), a także absorbuje znacznie więcej wstrząsów niż inne rodzaje materiałów, które są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym.
Skropak jest stosowany zarówno w opakowaniach wtórnych szklanych butelek, słoików lub puszek zawierających produkty spożywcze, jak i w opakowaniach pierwotnych samych towarów.
W przypadku opakowań wtórnych umieszcza się je pomiędzy produktem a kartonem (zawierającym określoną liczbę sztuk), aby zapobiec ich pęknięciu podczas transportu. W przypadku opakowań pierwotnych stosowany jest jako opakowanie jednostkowe produktu lub wypełnienie kartonu, gdzie towar wymaga dodatkowej ochrony przed uszkodzeniami mechanicznymi.
- Kompletacja zamówień. Jak poprawić jej poziom?
- Opakowania i ich rola oraz funkcje w logistyce
- Jaką drogę pokonać musi paczka zanim trafi do odbiorcy?
- Kiedy warto wysyłać palety
- Wypełnienie do paczki z kosmetykami, jakie będzie najlepsze?
- Jak wybrać odpowiednią maszynę do pakowania?
- Wypełniacze do prezentów - jak dekorować pięknie?